fredag 7 mars 2008

Skolpolitiken och fördomarna

I dag när jag tog min "bloggrond" höll jag på att skratta ihjäl mig! SCHLAUG hade en rubrik som mycket väl skulle kunnat vara komponerad av mig. När det gäller Björklund och Folkpartiet är jag på helt andra tankar, men det senaste fick mig första att reagera som så, att -ja det är klart, varför ska vi anpassa undervisningen? Klart allt skall gälla alla.

Min första tanke varar sällan länge, ni som brukar läsa min blogg vet att jag brukar " tänka ett varv till". Det gjorde jag även nu! Som tur var.

För vad är det som ger någon rätt att peka ut muslimerna?? Även om så inte var tanken, så var det så det blev! Handlar det inte om att ta reda på HUR man ska kunna lösa undervisingen för vissa grupper istället?? Vissa ämnen är obligatoriska, hur får vi det att fungera på alla grupper?? Det borde vara frågan, det borde vara målet! Att involvera de olika grupperna för att nå resultatet är också viktigt.

Vet ni vad som fick mig att komma till den här ståndpunkten?! Jehovas vittne!! När jag gick i småskolan hade vi en tjej som var Jehovas vittne. Hon fick inte vara med att sjunga när vi firade varandras födelsedagar, hon fick aldrig var med på skolavslutningar eller julfester.

Jag minns fortfarande hur det bekymrade mig! Jag var under 10 år och insåg vidden av att hon var utanför, annorlunda. Jag fortsätter mina tankebanor och funderar över specialkost i skolan. Om man börjar "normalisera" i en ände, vem vet var nästa ände blir;-) Muslimer ska äta vanlig skolmat, de ska anpassas till vårt samhälle...... ska vegetarianer det också?? Eller är det en mer okej annorlunda norm?! Ja ni förstår att jag spetsar till det!! Men det är roligt att leka med tankarna.

När jag ändå håller på kan jag säga att Uddevalla kommun fortfarande gör att jag skäms, varför?? Jo man föll för ett populistiskt förslag och förbjöd skolavslutningar i kyrkan. Så urbota dumt!! Jag minns mina Chilenska vänner då, de skakade på huvudet och undrade om vi inte var kloka. Ett integrerat sammhälle får vi inte för att svenskarna ändrar sina traditioner sa de. Så kloka, så kloka.

Jag ser fortfarande RÖTT när jag ser personen som drev igenom detta. ( för er som vet, var förmodligen den repliken extra rolig...)

Frågan är som vanligt. Vem är det fel på?? Mig som har fördomar, vet om dem, och jobbar med dem, eller de som lever upp till mina fördomar??

1 kommentar:

Mumien sa...

...håller med Dig. Jag har ett uttryck "var och en får skäms för sitt" som betyder ungefär (kanske långsökt) att vi alla bor på samma planet, har olika traditioner etc men ska respektera varandras åsikter så länge det inte skadar någon. Har rest i världen en del och slås alltid av tanken att "där går någon som innerst inne säkert tänker som jag, har samma bekymmer och glädjeämnen etc. Har också samma erfarenhet som Du: invandrare som undrar om vi är kloka som förbjuder en massa saker för att det ska passa en minoritet. De säger: hur ska vi kunna integrera oss i ert samhälle när vi inte får möjlighet att vara med om era traditioner. Man kan inte vara alla till lags. Det slutar med att ingen blir nöjd.