måndag 2 mars 2009

Skallebank och galghumor.

Man är nog lite pervers konstaterade vi idag på nämndmötet. Utsätta sig för sådant här frivilligt. Ja, någon förklaring annat än att man brinner finns nog inte. Riktlinjerna för besparingar på 3,2 miljoner skulle dras idag. Nu är direktiven klara från politiken till tjänstemännen. Nu kommer de att återkomma med ett mer detaljerat förslag som politiken så småningom tar beslut om. Läget är så illa att man inom majortet och opposition är rätt överens. Finns inte många val, inte mer att osthyvla bort. Något som stör mig alldeles oerhört är den feghet jag upplever att kommunstyrelsen visar när de smetar ut neddragningarna lika på alla nämnder. Man ska procentuellt sett, dra ner lika mycket i alla nämnder. Det innebär att vi som har verksamheter som aktiverar folk, som sysselsätter ungdom, som är ansiktet utåt, ska dra ner lika mycket som t.ex. tekniska som kan prioritera en glasfoajé för 20 miljoner. En foajé som ingen frågat efter... Om man kollade lite på verksamhetsknutna pengar kunde nedskärningarna drabbat nämnder lite olika. Men icke! Som om inte detta är nog får vi hela tiden i oss att detta räcker troligen inte. Det blir fler och större besparingar.

Vi överlever med galghumor tror jag. Ibland blir det så tokigt att man skrattar högt. Ingen vill ta de här besluten. Ändå gör man det. Kanske gnager det lite i bakhuvudet....om jag inte är med och tycker och tänker riskerar det att bli ännu värre. Så tror jag alla tänker. Det var första sittningen, nu är det bara resten kvar.... och jag har redan skallebank.

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Snälla Simone, fortsätt rapportera från vardagspolitiken.

Det är så oerhört viktigt.

Vem kan jämställa en glasfoaje för 20 mill och en ungdomsverksamhet för 2?

Vi måste fås att förstå att politiken inte handlar om tumstock och skjutmått utan om om klokhet och människoförståelse.

Fritt ur hjärtat sa...

Anders,I Uddevalla kan man tydligen jämföra männsikors verksamhet med materiella investeringar. Tänk soc som får ökade utgifter nu för att alla försäkringar stryps. Det ska också minska... känner mig långt ifrån de höga politiker som lyckats få folk att förskta politiker och tro att alla skor sig. Man är nog inte riktigt klok. Hur man än gör är det fel, man skulle alltid valt någon annan eller stängt något annat. Jag fortsätter skriva om mina tankemödor och hoppas någon läser och förstår att politik på gräsrotsnivå är något helt annat än de som står på löpsedlarna. Icke dessto mindre viktig!