tisdag 6 oktober 2009

Hur stärks föräldrarollen genom böter, Beatrice Ask?

Det låter i debatten efter Beatrice Asks utspel som om det enbart är ensamstående mammor som får stökiga barn. Tänk en sekund till och alla inser att så är inte fallet. Stökiga barn, värstingar, huliganer, kommer från alla samhällsklasser, från alla typer av hemförhållande. Det är svårt att veta var det gick fel eller varför det brister. En sak är lätt att veta. Föräldrar försöker. Spelar ingen roll vilken situation man själv är i som vuxen. Går det fel för barnen försöker man. På olika sätt, olika nivå, men man försöker.

Beatrice Ask sa i en radiointervju igår att böter skulle ge föräldrar starkare argument. Hur då?! Tror inte justitieministern att de argumenten som räknades upp redan är sagda? Att ett barn stökar kommer inte som en blixt från klar himmel! Att hota med färre julklappar för att man riskerar böter, biter inte mer än det redan sagda konsekvensbeskrivningarna.

Föräldrar ska ha tider till sina barn och veta vilka de umgås med. Föräldrar ska veta i vilket skick barnen kommer hem efter en kväll ute, säger justitieministern Ja men det är väl grundläggande. De flesta har det. Trots det händer det saker när de är ute. Kanske blir det ännu tuffare när stökiga barn klyver gränsen i fortsättningen. "MORSAN BETALAR!"

Vi pratar inte om ungar som pangar rutor! De betalar föräldrarna redan. Saker som förstörs i skolan, föräldrar betalar.

Beatrice Ask säger i samma radiointervju att för de redan hårdast drabbade, de ensamma mammorna, spelar det ingen roll, de kan inte få det så mycket sämre. Vad är det för ett argument?!

Föräldrar till stökiga barn har redan idag dumstrut på sig. De talas om dem, de skvallras, tack vare samhällets syn att det är föräldrars fel att barn stökar. Det här utspelet förstärker de fördomar som finns mot föräldrar med stökiga barn.

Vilka föräldrar är det Beatrice Ask vill stärka i sin roll? De hårdast drabbade var det tydligen inte, där spelade det ju ingen roll. Vilka är det då? De som försöker. De vars familjer ständigt lever i skuggan av stökiga barn. De vars familjer all energi går åt till det stökiga barnet? De vars syskon inte får leka med barnen på gatan för att de har så stökigt syskon.

För så är det ju. Lagen är lika för alla. Den drabbar också de som försöker, försöker och försöker!!! Att hota med böter ger knappast någon förälder ett bättre läge, större pondus eller starkare argument.
Så jag fortsätter undra; Hur stärks föräldrarollen genom böter, Beatrice Ask?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ska jag betala andras böter eller vad menar du?

Hur stärks föräldrarollen om man inte ställer några krav, om man låter ungdomar göra vad skadegörelse de vill? Hur förstärks föräldrarollen om man låter ungarna bombardera räddningstjänsten med stenar?

Invandrarföräldrar kan vara ganska hårdhänta och jag tror att om grabben drar på sig lite böter så tror att det händer något.

Alvin Stoltz

Ewa sa...

Du skulle antagligen bli ganska så förvånad om du såg hur lite många helt "vanliga" föräldrar faktiskt gör för sina barn, hur dålig koll de egentligen har på vad barnen gör och vem de umgås med.

Tyvärr så möter jag allt för ofta föräldrar som när de kommer hem på fredagen efter jobb så är de inte ett dugg intresserade av att hålla reda på sina telningar utan räknar iskallt med att "andra" (föräldrar, fält & fritids, nattvandrare, polis osv) ska utföra det arbetet medan föräldrarna vilar upp efter en tuff vecka på jobb.

Att engagera föräldrar till frivilliga aktiviteter som skulle kunna hålla buset på stan nere och ge ungdommar en positiv fritid är ett Sisyfos arbete. TYVÄRR!!!

Vad som krävs i samhället nu är närvaro av vuxna samt KONSEKVENSER av det man gjort.

Fritt ur hjärtat sa...

Alvin, men det är väl inte det som är grundförutsättnigen. Det kasnke finns föräldrar som uppmanar sina ungdommar att bombardera räddningstjänsten fast de är säkert få. Dessutom är väl inte det här förslaget ett som bara berör invandrarungdommar. Alla vill ha engagerade föräldrar. Hur hjälper det med böter var min fråga, Den besvarade du inte.

Ewa, klart jag vet att det finns föräldrar med noll koll. Jag undrar ändå vad böter skulle tillföra. Jag är enig med dig om närvarande vuxna och konsekvenser. Däremot tror jag inte att konsekvenserna för barnen blir bättre eller mer påtagliga om föräldern får böter.

Ewa sa...

Jag skriver inte att just kanske böter är det bästa men att det är dax att saker och ting får konsekvenser för de unga. Som det är nu är de helt glasklara över att det inte blir några, i någon instans förrän det gått bra långt.

Kanske en konsekvens behöver vara just att deras föräldrar väcks ur sin fredagsdvala genom att de får betala för att ha noll koll???

Oscar Peterson sa...

Om ens barn ställer till det, tex genom skadegörelse, kan väl knappast staten ansvara för detta? Jag som skattebetalare vill helt enkelt inte det.

I varje debattprogram om orsakerna till det ökande våldet, frågar sig folk var föräldrarna finns.

Med detta förslag kommer säkerligen incitamenten öka för att hålla reda på sin avkomma. Om avkomman ställer till det, ja då får man som FÖRÄLDER ta sitt FÖRÄLDRAANSVAR och betala kostnaderna.

Dock är barn över 15 år straffmyndiga och borde därför få betala skadeståndet ur egen ficka.

Fritt ur hjärtat sa...

Ewa, men nog har det gått för långt redan om det är böter man pratar om fäö barnen är straffmyndiga vid 16 år, innan dess kan de inte dömmas och fa skadestånd som förälrrarna ska betala. Debatten idag får det att låta som om föräldrar, alla föräldrar, håller god min när alla förstör. Så är natruligtvis inte verkligheten. Eftersom lagen ska drabba alla lika drabbas även de som sliter ihjäl sig för sina ungar. Man får det att låta som om ingen tar ansvar. Riktigt så är det inte. Handling och konsekvens tycker jag med, men långt innan det gått så långt att det handlar om en rättegång.

Oscar, det är naturligtvis inte så som media skildrar det idag. Föräldrar är ansvariga och betalar även idag. Jag tror inte föräldrar blir mer stärkta i sin roll om de har hot om böter över sig. Jag tror det finns andra lösningar.