fredag 15 januari 2010

Show and tell.

Fredagstemat fortsätter, nu är det drömrum som ska presenteras. Svårt. Jag är inte värst heminredningsintresserad. Omger mig gärna med snygga möbler men har svårt att få ett rum att se synkat ut. Det får gärna vara praktiskt som nu när vi gjorde garderoben. Visst drömmer jag om dörrar på andra ställe och braskamin, men det är mest diffust.
En dröm har jag och man kanske kan kalla det ett rum.
Bild från http://www.rexton.se/s/vaxthus
Jag vill ha ett växthus. Ett uterum. Är lovad ett så det kommer säkert vad det lider. Vi har ett ställe i trädgården som är blött bortom räddning. Inget funkar där. Då blir lösningen mitt efterlängtade växthus. Problemet är möjligen att utrymmet är begränsat och inte anpassat till färdiga byggsatser. Vi ska alltså försöka bygga själv av gamla fönster. Det blir en utmaning. Jag vill inte att det ser ut som ett gammalt skjul. Det måste bli ett växthus, men ett med karatär.
Inte för att odla i. Nej fröer är inte min grej. Men att sitta och läs, att söka skydd undan regnet och att fylla med växter som behöver lite skydd.
En kristallkrona är givet. Man kan inte ha växthus utan kristallkrona!Så fort någon vänlig själ skänkt oss fönster börjar vi. Det var bara den lilla detaljen;-)
21 kommentarer:

Annika sa...

Växthus med kristallkrona låter otroligt dekadent!
GO for it!
Verkar mysigt att ha ett sådan uterum. Speciellt i good old Sweden!
Det kan man ju verkligen utnyttja frpn tidig vår till sen höst.
Lycka till med era planer!!!
Ha en fin helg!

Nilla sa...

Ja, det är väl alltid lite "små detaljer" som ska till... Det låter mysigt med ett växthus/uterum! Ha en skön helg.

bejla_isflaket sa...

Härligt! Håller tummarna för att du/ni får ert växthus snart. Själv skulle jag tycka det var kul även med frödelen. :-)

Anonym sa...

Haha en kristallkrona i växthuset låter ju underbart!

Anna, Fair and True sa...

Om jag hade ett växthus skulle jag också vilja ha det så! Plats för att sitta och läsa och smutta på ett glas vin kanske! Odla en massa roliga grönsaker och vackra blommor! Vill också att det ska stå på tegel eller liknande som det på bilden. Hade inte tänkt på kristallkrona men det är såklart man ska ha det! :)

olgakatt sa...

Oj då, då får jag ut och leta en liten kristallkrona att hänga ovanför mina tomater!
Ett råd - om du vill ha nåt - bygg växthuset så stort du kan. Det gör användbarheten enormt mycket större om det inte är för trångt.
Lycka till!

Grekland nu sa...

Härligt uterum du planerar! Hoppas din önskan ska slå in - snart! Trevlig helg.

Anne sa...

Jag förstår vad du menar och tänker på! Ja, nåt med karaktär. Inte bara ett växthus utan mer uterum. Det skulle vara fint. Ni verkar ju ha stor tomt så ni skulle säkert enkelt få plats med ett litet/stort sånt.
Såna där små lusthus (har folk såna nuförtiden? förr var det ju relativt vanligt i alla fall) på tomten är en annan sak jag tycker är rätt mysigt och fint. Att dra sig undan på, sitta och läsa lite med mera.

Sparkling sa...

växthus e så härliga. när jag gick på mellanstadiet gick ja på en skola med miljöprofil, jättemysigt att sitta på rasterna och mysa i växthuset!

Ewa sa...

Simone, det är inte växthus du ska ha utan en punch veranda såklart :)

Googla på det så ska du se du får inspiration!

HeLena sa...

Det finns ju så många olika växthus! Till en okej slant. Kristallkrona låter som ett måste förstås och då måste det också till "bubbel" i glasen tycker jag.
Ha en härlig helg!!

Fritt ur hjärtat sa...

En kollektiv hälsning såhär från hotellobbyn... Jag svarar på era kommentarer imorgon:-)

Ebba sa...

Åh så härligt det låter med kristallkrona i ett växthus för relax. Hade ett sådant en gång i tiden. Inte med kristallkrona förstås. Och det var fantastiskt att sitta där och dricka kaffe och se ut på omvärlden. Trevlig helg

Christel sa...

Åååh...nu vill jag också ha en kristallkrona i mitt lilla växthus, det visste jag inte innan. Har nu plats för 5-6 spannar med tomater eller physalis, vinranka och en hylla med små pellisar. På våren innan tomaternas tid, i snålblåstens tid har jag ett par rangliga stolar där och sitter där och njuter. Påp 2 gånger 3 meter ungefär... ska bli spännande att se ditt nya växthus, låter fint med gamla fönster, hoppas du hittar spröjsade.. kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Annika, just att förlänga säsongen är lockande, i synnerhet eftersom området idag är omöjligt att göra något med.

Nilla, japp de är de små små detaljerna som görét.

bejla, det lär döja innan det blir av, 2010 är liksom förlorat i och med nya operationer och rehab. Men den som väntar....

Fritt ur hjärtat sa...

maisoui,det är så snyggt! Levande ljus och te trevliga kvällar:-)

Anna, vin är absoluy ett alternativ. Fröer kasnke i början av säsongen men framförallt förvaring av urnor vintertid.

Olgakatt, det rådet ger jag själv alltid, ta storleken större än den du bestämt dig för. Problemet här är att det är en mycket begränsad yta. FInns inga marginaler så det blir inte mer än 10 kvadrat.

Fritt ur hjärtat sa...

Grekland, jag hoppas också på det här. Det är mer en fråga om tidsperspektivet...

Anne, jaglyckas nog rätt bra med min afoto! Att få trädgården att kännas stor och i flera rum. Det är nämligen inte sant. Har max 200 kvadrat:-) Men de är välplanerat...

Sparkling, finns absolut inget mysigare än att sitta och mysa i växthus:-)

Fritt ur hjärtat sa...

Ewa, jag försökte med lusthus ett tag men då sparkade maken bakut;-) För mig får det kallas vadsomhelst.

HeLena, jo det finns många alternativ, men inget som går in på just den här inte helt optimala platsen, det blir lite konstig form om man sak använda ytan väl.

Fritt ur hjärtat sa...

Ebba,själva eralaxandet är viktigast, en kristallkrona är pricken över i´t:-)

Christel, sån tur att du nu vet att man måste ha en kristallkrona. Physalis, måste jag nog testa, paprika o tomat står det i mina hinkar:-)

Anna-Lena Heydar sa...

En kristallkrona är vad som saknas i mitt växthus/lustens hus! Åh vad jag blev sugen när jag såg sin bild.
Tills du har ett eget får du komma till mitt så ofta du vill. Med eller utan bubbel.

Fritt ur hjärtat sa...

Anna-Lena, du skulle ju få lusthus också! Där kan man ha kristallkrona:-)