torsdag 8 april 2010

Alla tycker äldre ska få bo ihop, men är det verkligen möjligt?!

Klart som korvspad man tycker det! Men är det rimligt? är det möjligt? Man ska stifta lagar säger utbildningsminister Björklund och folkhälsominister Larsson. Visst låter det bra.
Visst kan man vilja det. Men nog tycker jag det är ett vallöfte som blir svårt att verkställa.
Verkligheten idag är att det är långa köer, åtminstone på många håll, för att få plats på älderboende. Ska vi då ta platser från sjuka i kö till friska?!
Det är så lätt att fara iväg och tycka och tänka med hjärtat. Men i verkligheten idag skulle det bli faktiskt bli en effekt.
Man kan inte bara lova att så ska ske från ena dagen till andra.
På sikt tror jag en tillbakagång är lämplig. När äldreomsorgen var som bäst kunde man som äldre stå i kö för att flytta in till anpassat boende. Servicehus där man skötte sig själv men med personal i huset som kunde titta till en. Ålderdomshem för äldre och sjuka.
Idag vill Socialdemokraterna satsa på fler alternativ till äldreboende. Boende för ensamma, boende för äldre friska boende för äldre sjuka. Det skulle samhället vinna på i längden, om det är alla överens. Tänk att slippa ensamproblematiken, tänk att få välja boende när man inte längre riktigt orkar. Tyvärr ligger det inte inom någon snar framtid. Därför blir jag så förvånad när ministrar plötsligt ska lagstifta att äldre ska få bo ihop. Att vilja det är en sak. Men att på allvar mena att friska ska flytta in så sjuka blir kvar i kön, det tycker jag verkar skumt. Är det möjligt? Är det rimligt?
Läs mer på Aftonbladet. Aftonbladet 1. Aftonbladet 2.

2 kommentarer:

www.sallermo.se/blogg sa...

Det är klart att det är möjligt och rimligt. att låta gamla människor bo tillsammans också de sista åren. Det är en absolut skyldighet för våra förtroendevalda att ordna det!
Mvh/ Jan-Åke Sallermo
www.sallermo.se/blogg

Fritt ur hjärtat sa...

sallermo, jag förstår det som om du pratar framtid. DÅ är det självklart att det borde vara en politisk vilja. Men det är ju inte det jag skriver om. Jag skriver om dagsläget. Att som systemet ser ut idag blir konsekvensen att friska flyttar in och sjuka står kvar i kön.