fredag 28 maj 2010

Nya regler för hjälpmedel gör det svårt att bli utskriven.

Jag är hemma. Operationen har, tror jag, gått bra. Jag har infernaliskt ont men jämför med förra gången och minns just det här. Vaden är som en basketboll och det känns som om den ska spricka/Explodera om jag rör mig. Med andra ord är jag still och har benet i högläge dag som natt.
Allt fungerade bättre på sjukhuset denhär gången. Smärtlindring, narkos o s v. Skönt att man lärt sig och att man lyssnade på det min syster sagt åt mig att propsa på:-) Skönt att vara omgiven av kunnigt folk. Jag sa emot doktorer med att; syrran sa.. Då gör vi så då sa de och log...... Däremot höll jag bestämt på att bli idiot när jag skulle hem.

Sedan mars finns tydligen ett nytt system/avtal för hjälpmedel. En rullstol och en duschpall var inga problem att få, det tog bara någon dag, sedan började helvetet.
Ett gåbord eller en reumatikerrullator behöver jag för att alls kunna röra mig hemma. Det är ett större "bord" med hjul som jag hänger på när jag använder ett ben för att sätta mig i en stol eller flytta tillbaks till rullstolen.

Redan på torsdag, dagen efter operation började sjukgymnasterna på sjukhuset försöka skriva ut en sådan åt mig. Torsdag var liksom för sent redan när de började efter 12, telefontiden är på fm, även inbördes mellan personalen...
På fredag började de tidigt... Men kommunen trodde aldrig det var deras ansvar och hänvisade till Primärvården som trodde det var kommunen o s v.
Där satt min mer och mer frustrerade sjukgymnast, och jag, en patient ikläm. Fredagen tog slut och hjälpmedlet var inte ens beställt...
På lördagen åkte jag hem på permission, klarar mig om maken är hemma.

Måndag morgon åkte jag in igen.
Nu fick jag klart för mig att en akutbeställning kunde gå på 24 timmar. En A-typ på 1-2 veckor och en B- på 3 veckor. Man valde akut till mig men det skulle ändå innebära att jag blev kvar i väntan på leverans. Jag kunde heller inte skrivas ut och maken hämta för att köra hem. Man är tvungen att vara inskriven för att sjukhuset skulle kunna föreskriva hjälpmedel från sjukhuset.
Att vänta på kommunen eller primärvården var liksom inget alternativ längre.

Måndagen blev en känslomässig berg och dahlbana. Du får inte komma hem. Du kan få premiss och vi lånar dig ett hjälpmedel utan papper.. för att tillslut bli; Vi fick en oväntad leverans idag, jag skyndade mig att ta den.
Förstod att hela sjukhusets sjukgymnaster var på tårna och ringde min direkt och sa, skynda dig att hämta.

Mitt fall är naturligtvis inte unikt. Hur man tänkt när man ville slippa utgifter för lagerhållna hjälpmedel är lätt att förstå, men att folk blir liggande inne upp till en vecka extra måste kosta mer, både pengar och lidande. Jag har sällan varit så ledsen, skör är man ändå nyopererad utan att man ska behöva sådan här skit också.

Jag fick alltså till slut bli utskriven på måndag, då hade sjukgymnasten på avd 4 lagt ner massor av tid i telefon och jobbat som sjutton för detta, hon höll verkligen med mig om att det är idiotiskt att nya regler för hjälpmedel gör det svårt att bli utskriven.

10 kommentarer:

Lae i Nordtorp sa...

Skönt att du kommit hem och att det mesta gått efter ritningarna. Nu håller vi tummarna för en snabb rehabilitering.

Solnasnackar´n sa...

Välkommen hem, Simone, och krya på dig!
Apropå hjälpmedlen: Så här brukar det ju bli när politikerna i VR ska "organisera" om till det bättre inom sjuk/friskvård.

Nilla sa...

Krya på dig! Jag tänker på dig och hoppas att allt ska gå bra.

Grekland nu sa...

Ja du milde vilken byråkrati och vilket krångel! Men huvudsaken är att operationen gått bra och att du nu är hemma. Hoppas du ska friskna till så snabbt det bara går så du får komma ut i försommaren!

olgakatt sa...

Tyvärr är det nog inte bara i VG som det krånglar med hjälpmedel. Jag har hört hårresande berättelser från fler ställen. Allt för att stjälpa problemen på nån annan, dvs i sista hand alltid patienten.

Önskar dig snabbt tillfrisknande och bifogar en dunk tålamod!

Gunnar Klasson sa...

Välkommen hem och ut i cyberrymden. Önskar dig en god och snabb rehabilitering!

Kungsfiskaren sa...

Välkommen hem och krya på dig!
Mvh
/Kungsfiskaren

Anna-Lena Heydar sa...

Underbart att du är tillbaka i cyberspace och jag håller alla tummar för att allt går bra och att du snabbt blir bättre.
kramar från hela föreningen.

Thessan sa...

Fin blogg du har! krya på dej!

Fritt ur hjärtat sa...

Har inte riktigt ork att skriva personliga svar som jag brukar, hoppas ni förstår det. Jag kommer bättra mig...
Ett kollektivt tack för lyckönskningar. Det går rdean bättre.
Jag är åtminstone frisk nog att mejla runt bland regionpolitiker och berätta om katastrofen på hjälpmedelsfronten....