fredag 18 juni 2010

Praktikant billigare än att anställa , nya arbetslinjen i ett nötskal.

Läser inte utan förvåning om kvinnan som blir uppringd om en praktikplats på Citroën. Kvinnan har arbetat som marknadsassistent i 11 år men är nu arbetslös. Citroën vill inte anställa någon men behöver förstärkning just nu vid en tillfällig arbetstopp, en marknadsassistent skulle hjälpa. Då söker de en praktikant och hittar denna kvinnas cv, intressant tycker de. Det tycker inte marknadsassistenten, hon önskar och tror att en praktikplats ska ge möjlighet till vidareutveckling och en eventuell anställning vilket Citroën är tydliga med att det inte blir, hon tackar nej. Klokt tycker de flesta av oss. Men inte arbetsförmedlingen, de berättar att man måste säga ja annars finns risk att ersättningen uteblir.
Det är helt makalöst fräckt tycker jag!
En praktikant ska inte arbeta med ett arbete den redan kan. En praktikant ska ha möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter under handledning. Om det är en arbetstopp verkar det osannolikt att Citroën har en personal att avsätta med extra ansvar för en praktikant...
I mina ögon verkar det som om ett bemanningsföretag hade varit mer rätt plats att söka förstärkning för en arbetstopp.
Men det är ju arbetslinje nu! En linje som jagar sjuka och arbetslösa, och fixar billig arbetskraft. Någonstans här blev det fel, det kan aldrig vara meningen att företag med personalbehov ska få gratis arbetskraft genom arbetsförmedlingen, inte ens med Den Moderatstyrda regeringen.

5 kommentarer:

Bo Grahn sa...

Detta att företag utnyttjar praktikanter, tillfälligt anställda, vikarier etc, kalla det vad du vill, har alltid funnits.
Även när S regerade. Det vet jag eftersom jag befunnit mig på arbetsmarknaden då. Det är jävligt illa oavsett. För att inte tala om landsting och kommuner som håller folk på halster och ringer in när det behövs. Inte heller bra alls.

Chris sa...

En praktikant är i all väsentlighet inte en del av arbetskraften. De är inte på arbetsplatsen för att arbeta utan först och främst för att lära. Kan de redan jobbet är det som du säger, onödigt att gå i praktik. Man kunde tänka sig en visstidsanställning eller en timanställning istället.

Får hålla med Bo om att företag alltid tar chansen att utnyttja folk om de kan. Sådant är kapitalet. Det har förekommit innan och det förekommer fortfarande. Det blir dessutom lättare nu när staten (dvs alliansens politik) också stödjer detta beteende igenom att man ålägger arbetsförmedlingen att tvinga folk att ta okvalificerade praktikplatser där de blir utnyttjade.

Maleviks Rosenträdgård sa...

Ja suck,,,,,,,det finns människor till allt..
Håkan

Anonym sa...

Jag minns den förra lågkonjukturen och den borgerliga politiken, blev då arbetslös! Blev skickad på en INTERVJU för en praktikplats av min arbetsförmedlare, jag skulle ENSAM ansvara för kontor och telefon på dagarna för ett stort företag som börjar på ett namnsnamn och slutar på fårets barns namn...jag tyckte det var så bedrövligt att uträtta detta jobb för en praktikersättning...att jag talade om hur mycket kommunala uppdrag jag hade och att dessa kunde de inte hindra mig från att gå på! Fick därmed inte heller praktikplatsen!
Anna

Fritt ur hjärtat sa...

Bo, vi är helt ense, det är aldrig ok.

Chris, nej en praktikant ska vidga sina kunskaper, prova på och ha handledning. Alltid.

Maelviks Rosenträdgård, visst blir man trött.


Anna, smart gjort, jag står ju snart i kö för att bli sysselsatt, det ska bli så intressant att se vad som händer.