torsdag 24 juni 2010

Valfrihet utarmar befintlig verksamhet.

Har varit upprörd ett tag, men inte riktigt orkat samla tankarna. Uddevalla kommun ska efter en motion av Uddevallapartiet ha privata musikskolor. Eller man ska som elev kunna gå någon annanstans än kulturskolan och ta sin peng med sig. Det är ett fullmäktige beslut. Ett fullmäktige som körde över Kultur och Fritidsnämnden eftersom nämnden lämnade ett svar att anse motionen besvarad. I Uddevalla finns ett antal studieförbund och mig veterligen en privat lärare, där kan man redan idag anmäla sig och gå för en ganska liten avgift. Därav nämndens svar, möjligheten finns redan. Problemet blir nu att elever kommer kunna "plocka" pengar ur systemet kring kulturskolan, helt enkelt flytta pengar till andra aktörer. Detta utan att det tillför något nytt.

När man satsar på såhär enkla rent banala lösningar utarmar man inte bara det befintliga systemet, man ger också eleverna sämre möjligheter. Kulturskolan vilar på fyra verksamheter, drama, musik, dans och bild. Som elev i kulturskolan sker ett ständigt samarbete dessa grupper emellan. En elev på kulturskolan som valt instrument får möjligheter att spela i ensemble och orkester. De åker på läger, de har konserter, de spelar när dans och dramaeleverna uppträder, det är stora arrangemang kring kulturskolans dag, och mycket mycket mer.

Vad av allt detta måste nu dras in på när pengar ska lämnas vidare. Om det hade tillfört något vore det väl en sak men det gör verkligen inte det. Om man vill utöka verksamheten och ha bort köerna till vissa populära instrument vore det vettigt att tillföra pengar. Att flytta pengar tillför ingenting det utarmar den befintliga verksamheten.

7 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Men Simone, en så överlägsen verksamhet måste väl vara konkurrensduglig? Om de privata erbjuder timme och inget mer medan den kommunala skolan erbjuder allt i tillägg?

Fritt ur hjärtat sa...

Anders, självklart! Men, det finns ju alltid flera men..
Jag tror det kan bli en förskjutning på "soloinstruent" att någon tycker det duger lika bra på ett studieförbund istället för att vänta i en kö på sin tur. Det kommer då att utarma befintlig verksamhet, när de pengara försvinner. Om man istället skjuter till pengar slipper man kön och har en komplett verksamhet. Som jag ser det har varje elev som försvinner eller inte kommer in förlorat de mervärde som finns i Kulturskolan.
Man utvecklar sällan eller aldrig en verksamhet utan att skjuta till medel, man bara omfördelar, så som regionens kulturpolitik det senaste....

Anders Nilsson sa...

Jag tror att vi måste bli bättrepå att"marknadsföra2 kulturfrågorna överhuvudtaget. Alla skulle ju kunna förstå hur viktigt ensemblespel, resor och bred verksamhet är om man visste förutsättningarna för det som visas. Det är givetvis en politisk fråga men handla också om en större förståelse för hur "marknaden" ser ut, vilka dragningskrafter som finns åt alla håll.
Glad midsommar önskar jag dig och familjen!

Jonny sa...

Om det blir en förskjutning så innebär det ju att medborgarna med sina fria val får det de vill ha i högre omfattning.
Att du tror att du vet bäst vad som är bäst för alla individerna är så typiskt feltänkt.

Fritt ur hjärtat sa...

Anders, jo marknadsföringen kommer behöva bli mer specifik det är en sak som är säker. Håller med om att kultur över huvud taget behöver spetsa till sina prplaner betydligt. Önskar dig och familjen skön midsommar!

Jonny, ett sämre alternativ är altså okej bara det heter fritt val. Det är så typiskt dig att påstå något sådant;-)
Vi brukar ju inte vara överens så varför skulle vi vara det nu..
Trevlig midsommar önskar jag dej.

Jonny sa...

Vad menar du med "ett sämre alternativ". Nu är du där igen och tror att du vet bättre än de medborgare som bor i din kommun ...

Ha en riktigt trevlig midsommar själv ! (Du får själv välja hur du vill tillbringa den hoppas jag).

Fritt ur hjärtat sa...

Jonny, jag menar kvalité. Finne det orätt att man inte har samma villkor när man ska hantera samma pengar.

Å nej, jag firar inte midsommar som jag själv vill. Jag firar midsommar fantastiskt bra, men som rullstolsburen bestämmer jag knappast själv.