måndag 15 november 2010

Vem vill, vågar och kan, ta över?

Mona Sahlin avgår, beskedet är inte oväntat, med den hetsjakt som pågått senaste året är jag inte förvånad, däremot besviken. Vi har ingen självklar tronföljare. Av de utpekade kandidaterna finns inte ens någon som vill.

En ny partiledare bör ha bred förankring. Ropen på förnyelse gör att ingen med bred förankring kan ta rollen. Vår nya partiledare ska vara oprövad och ung men ha mycket erfarenhet, helst från ett långt yrkesliv och från politiskt arbete. Inte enligt mig, men om jag tolkar allt jag läser.

Vi har haft en partiledare med framtidstro, med jävlaranamma, som varit beredd att tänka nytt och omvärdera. En partiledare som börjat förnyelsearbetet av politiken och av organisationen Om inte det räcker till vad krävs då?

Jag tror vi alla är överens att man inte ska behöva komma via unga örnar och SSU, men man ska heller inte behöva komma från de fackliga leden, var ska man komma ifrån då? Inte är det rimligt att plocka folk från gatan. Att man visat vilja, deltagit i möten och prövats lite tycker inte jag är en orimlig begäran. Det är inte ens rättvist mot personer utan erfarenhet att kasta in dem i politiska sammanhang, det är inte på något sätt så att Socialdemokratin styr den politiska ordningen i Sverige Det är lagstiftat och inget man ändrar på, det gäller att lära sig systemet. Precis som vi nykomlingar får kämpa i kommunen och regionen, man måste lära sig systemet.

För mig är detta en sorgens dag. Jag befinner mig på en skuta utan kapten, ett spökskepp och jag ser ingen kapten komma stormande för att rädda oss från att gå i kvav. För mig är det långtifrån självklart att ny partiledare betyder något annat än just ny partiledare. Jag tro många blir besvikna över uteblivna revolutioner vad det lider. Partiprogrammet, vår politik har vi tagit tillsammans.....
Finns det undrar jag, någon som efter allt detta ens vågar ta över??

läs också Ulla Wall.

8 kommentarer:

Solnasnackar´n sa...

Det finns säkert någon som tar över efter Monas sorti. Hon borde stannat kvar. Nu är det inte så.
Men låt valberedningen i varje fall befria mig från Östros och Nuder...

Fritt ur hjärtat sa...

Loa, ja det är klart att det finns någon som kan ta över. Jag menar inte att det inte gör det...egentligen, jag pekar på det orimliga i alla krav som ställs nu:-) Å jag håller med valberedningens arbete, de kan inte komma dragande med redan uttjatade namn... Fast risken finns.

Anna-Lena Heydar sa...

Risken är överhängande att det redan finns någon i kulisserna som väntar på att komma tillbaka. Varför har man annars valt att driva det så hårt innan kongressen?

Anonym sa...

Ung, men inte oerfaren, mitt i livet med barn och jobb, erfarenhet från många politiska uppdrag. Så vill jag att nästa ledare ska vara. Hoppas att se dig nominerad :) hoppas allt är bra med dig! //Nooshin

Fritt ur hjärtat sa...

Anna-Lena, är rädd att du har rätt. FÖrnyelse är en dimridå, jag tror Mona föll på just den...

Nooshin, det är kanske det snällaste jag hört någonsin, tack!
Själv skulle jag se andra där me jag tänker le åt ditt förlag idag.
:-))

Monica sa...

All heder åt Mona, hon har ju ett liv också. En familj. Och så mycket annat förhoppningsvis. Men vem skall orka om inte hon, med så mycket erfarenhet, stod pall? Var hon mobbad, kanske trots allt för att hon är kvinna? Hoppas inte...

Anders Nilsson sa...

Mona kom , Mona gick. Så kan man kanske sammanfatta. Överhuvudtaget känns den här frågan som om den borde få vara en hjärtefråga för medlemmarna och våra väljare men att den kidnappas av en valberedning som lägger andra aspekter till grund för den kommande partiledaren. I en sluten process så kommer den till slut fram till en kandidat. Överens? Tja vem vet, vi lär väl få veta i memoarböckerna, kunde valberedningen ens komma fram till bästa val? Tja, vi får ta chansen.

Valberedningens roll i partiets inre liv är en från medlemmarna skild verklighet och deras arbete både centralt och lokalt försätter medlemmarna i limbo, för att till slut ställas inför fullbordat faktum. Det är en väldigt dålig process.

Fritt ur hjärtat sa...

Monica, jag hoppas hennes nätverk står stadigt runt hene. Hon har vigt sitt liv åt politiken men hon har också hållt familjen helig, det borde fler göra. Om hon är mer mobbad för att hn är kvinna lär vi aldrig få veta så jag tillåter mig att tro det. Det finns män med valförluster att jämföra med...

Anders, Bra beskrivning, jag avskyr spekulationerna, jag avskyr ovetskapen. Jag märker inget arbete och det är tyst. Desutom vill ingen...Blaha, klart deyt finns folk som vill, vi skulle tjäna på att få den bebatten och att vi vanligt partiarbetande folk fick vara delaktiva.