söndag 3 juli 2011

Den enes bröd......

Det fladdrade till utanför fönstret, en fjäril bär sig konstig åt och jag konstaterar att den fastnat i ett spindelnät. Dämpar första impulsen att rädda den när jag ser spindeln komma med väldig fart. Livet bör få ha sin gång i naturen..... Sedan följer ett fantastisk skådespel. Efter bästa förmåga fotograferade jag... Alldeles för många bilder, precis som vanligt:-))
Nässelfjärilen fladdrade en kort stund men spindelns gift verkade snabbt, stillheten lägrade sig.
Spindeln arbetade idogt. Fram och åter spann han sina trådar runt bytet.Till sist var "han" nöjd och började dra bytet uppåt.Häftigt att se hur bytet liksom lyftes av en lyftkran..... MEN! Spindeln var tydligen inte nöjd. Kom ner igen och spann ett par varv till.Sådär ja.....


Bättre nu försöker vi igen.Starten var i höjd med det orangesvartaskaftet på höger sida. Fort gick det sedan uppåt.Det är nära nu, spindeln kryper in....Där vände han och drog det sista för att få in bytet. Allt var över på 10 minuter och kvar stod jag och var helt fascinerad Vilket skådespel jag fått uppleva.

9 kommentarer:

Solnasnackar´n sa...

Fantastiskt!

Anonym sa...

OJ!

Fia sa...

Helt otroligt att du lyckats fota detta! Fascinerande!

Anonym sa...

Fantastisk bildserie! Du har verkligen blick för både stort och smått! / Ulrika H

olgakatt sa...

Tror det var förra sommaren jag stod och tittade på ett likadant drama. Man blir helt hypnotiserad!Spindeltråd överträffar allt i mänsklig textilväg! Blixtsnabbt slungar spindeln ut ett protein som stelnar till en urstark supertunn tråd. Så jättefint du fångat detta!!

Blomkärringen sa...

Fasinerande! Tur att det inte finns spindlar som fångar människor! Fast det kanske det finns egentligen fast inte i den formen av "garn".
Tack för bildserien!

Maria i Göteborg sa...

Fin bildserie! Naturen måste ju få ha sin gång, även om jag nog fått ansränga mig lite för att inte hjälpa fjärilen.
Tack för att du visar!
/Maria

Fritt ur hjärtat sa...

Tack ska ni ha för glada tillrop! Det får bli ett kollektivt svar denhär gången. Jag är själv missnöjd med de 2 sista bilderna, men det blev ju mer och mer upp mot taket och följdaktligen mer motljus, jag hann ju inte mixtra med kameran, här var det blixtsnabbt det som hände så det fick bli som det blev.

emarga sa...

Tack! Jag delar ditt intresse för spindeln o nätet.
Spindeln som art är ett alltför underskattat djur. Många människor har fobi.... varför kan jag undra...
Jag har haft många husspindlar i mina dar´.
Nu har jag en spindel på utsidan av mitt köksfönster, på kvällen när det börjar skymma, så är den aktiv. När mörkret lägrar sej, brukar jag ibland lysa på nätet med en ficklampa, inifrån. Fascinerad o imponerad av spindelns förmåga till en otroligt fin konstruktion, får jag de mest underbara dramatiska naturupplevelser "at hemma"....
Long live World Wide Web :-)