torsdag 10 november 2011

Det är dags att inse att vi är dåliga på opinionsarbete, och inte skylla på andra.

Jag blev hårt angripen av maken igår. Han hade med någon annan diskuterat politik och kommit fram till att ingen vet vad Socialdemokraterna vill. Vad har ni för linje i den och den frågan? Vad driver ni? Det kändes som ett påhopp och jag märket att jag tog till de försvar jag hört ett par år nu. Vi når inte ut i media. Ingen lyssnar till oss. Man nagelfar enskilda politiker men bryr sig inte om vår politik.
Det var då han sa det avgörande som fick mig att vakna.
-- Även om det är så, vad gör ni åt det då?

Sannerligen en öm tå att trampa på. För vad gör vi Socialdemokraterna? Rullar sig i självömkan och förbannar media. Inte särdeles kreativt.
Det är dags för en krisplan. Hur når vi ut så potentiella väljare vet vad vi vill och vad vi står för? Hur når vi ut så människor förstår att det är skillnad? Media pratar om att alla samlas i mitten, signalen är , det är ingen större skillnad.

Det är dags för landets nästa största parti (enligt mätning 19 oktober 2011) att ta sig samman. Skapa en plan, en strategi på hur man når ut. Om det är omöjligt via media, vad är då alternativen? Ingen turné med en partiledare som försöker bli rentvådd, hoppas jag. Det är dags att sluta klä sig i säck och aska, det är dags att bli konkret och konstruktiv. Det är faktisk inte så som somliga upplever, att vi har munkavle.
Det är dags att inse vi är dåliga på opinionsarbete, och inte skylla på andra.
Fotot är lånat på nätet och fotograf är Stefan Öhberg.

8 kommentarer:

Solnasnackar´n sa...

Helt rätt börja jobba stenhårt med POLITIKEN. Annars går det åt Alliansen i nästa val.

olgakatt sa...

Bra rutet! Det är verkligen dags att komma med nåt NYTT! Fram med ideologi och visioner, konkreta förslag och massor med stridslust!
Bort med vinster i friskolan och privatvården, bort med apoteksbolag i skatteparadis, uppgradera A-kassa och sjukförsäkring, satsa på utbildning och forskning igen.
Bland annat.

Lae i Nordtorp sa...

Jag blir glad när du vågar ifrågasätta. Understryker varje ord i inläggen från Solnasnackar´n och Olgakatt.

Gunnar Klasson sa...

Simone for president!!

Annaa M sa...

Du skriver opinionsbildning, men i själva verket tror jag du menar det som -loa och Olgakatt skriver; politik.

Det är dags att komma ur maktfullkomligheten och hierarkierna och skapa politik.

Under mina sejourer i gräsrotspolitiken, som inte är någon politik alls, har jag retat mig på just detta. Avsaknaden av politisk debatt. "Vi är sossar vi har haft makten så länge, alltså har vi rätt". Den politiska basen som är sorgligt liten och åldrande är endast till för att upprätthålla strukturer, att nominera rätt personer som är redan utvalda och godkända att hållas om ryggen och kliva uppåt. Inte ens inför valrörelser diskuteras politik på allvar på gräsrotsnivå, valstugearbetare får klara sig själva, den enda utbildning som gavs 2006 var att sköta datorn där all viktig information uppifrån skulle förmedlas. Vi lämnade den hemma efter några dagar. Där nere i gräsrotsnivån, bakom rollatorerna, finns mycket gammal god ideologi, men tyvärr ofta gömd bakom jantelag. Jantelagen och rädslan för det avvikande är förödande för ett parti som ska vara knutet till en folkrörelse.

Men, och det är kanske det värsta, jag har också stött på de mest förstockade åsikter och föreställningar. Om invandrade, om miljö, om ungdomsfrågor. Där ute har jag stött på de värsta klimatförnekarna!

Efter valförlusten 2006 låg partiet bra till. Men sjabblade bort sig, på många plan. För att man inte förde politik! Det utgick rent av påbud uppifrån att vi inte skulle göra det. "Nu ska vi bara ut och lyssna av vad väljarna vill!" När Reinfelt säger samma sak på moderaterna partistämma nyligen häcklas han av socialdemokratiska debattörer och beskylls för att tala i klichéer. Ingen har brytt sig när jag blandat mig i debatten, ingen vill låtsas om.

När vi efter samma val fick rapporter från vår stadsdelsnämnd av våra ledamöter handlade det bara om "så här gör alliansen". Ett rabblande, möte efter möte. Men vad vill vi? Vad gör vi?

Undantag finns. Jadå.

Tyvärr verkar det som om även ungdomar skolas in i den maktfullkomliga traditionen. Vad är drygare och självgodare än ett gäng SSU-are? Jag gissar att den uppfattning de nu skolas in i är att partiet är inne i en tillfällig parentes, snart når vi makten igen, för vi är ju sossar.

Det är inte mycket att bygga opinionsbildning på!

Själv har jag som sagt för tillfället tröttnat.

Lae i Nordtorp sa...

Annaa har flera relevantanta synpunkter ur verkligheten och vi är många som har liknande erfarenheter. Men inte får vi tröttna för det. Jag tycker Simones inlägg och kommetarerna till det visar att det finns hopp. Det gäller bara att få fart på alla andra. Och inte minst ta debatten i organisationen.

Solnasnackar´n sa...

Men man kan inte tillåta att Juholt sätter egendan för hur S ska behandlas i massmedier, t ex SVT contra SD:s placering i studion. Han fortsätter att förlöjliga sig själv, Juholt. I stället för att åja sig över bordsplacering borde partiet ta en ordentlig debatt med SD. De är demokratiskt invalda i riksdagen och det går absolut inte att tiga dem ur politiken. Betänk också hur många röster de tagit från S och LO-kollektivet.Kom igen, för helsicke! Ta en seriös debatt!

Fritt ur hjärtat sa...

Ni skriver så mycket och klokt allihop, dock tveksam till Gunnars klokhet;-)
Jag kan inte svara var och en i en kommentar.
Annaa du har förmodligen rätt i att jag använder ordet opposition fel,
däremot förstår de flesta vad jag menar.

Det är dags att kavla upp ärmarna, sluta med snyftvalser och börja jobba! Och självklart då ocks i tv på vilken jävla placering som helst. Lämna walk ower, det är oacceptabelt.