fredag 27 juni 2008

Show and tell, Fredagstema

"Terminen" är slut och detta är sista Show and tell för nu, nästa bli första fredagen i September. Victoria avslutar sina tema fredagar med Matlagning, Tack Victoria du har verkligen bjudit på utmaningar, det har varit roligt.

Mat har jag gjort ett ganska mastigt inlägg om, men nu har jag varit förutseende och tagit lite bilder i veckan, så här följer en alldeles vanlig matlagningsvecka hos oss. Med lite förklaringar och kommentarer.
Vi har matsedel som vi följer ganska strikt. Rådslag hela familjen där var och en får bestämma en dag, det är bra för ekonomin, bra för mig som går hemma och får idétorka och lättare att handla enligt listorna som bygger på matsedeln. Det är verkligen guld värt.

Måndag, måste erkänna att efter 5 dagars helg varav tre med fest och gäster, var Kokt torsk med äggsås en riktig höjdare. Vi är lyckliga över att yngsta barnet äter fisk lika gärna som grönsaker.

Tomaterna på bilden är KRAV tomater. Under många år trodde jag att jag var allergisk mot Tomater, jag fick alltid ont i munnen när jag tog det. Så fick jag av en händelse Tomat som inte gjorde ont i munnen, den var KRAV odlad, från den stund köper vi aldrig annat!!! Det var besprutningen jag reagerade så starkt på, sedan vi bytte till Krav har jag aldrig fått ont.
Tisdag, Honungsgriljerade revbenspjäll. Till detta serverades Bakad potatis med cremefraich såser och som ni ser grillade tomater och småvarma grönsaker. "Stekpannan" är ganska ny för oss och den är kul:-)
Onsdag, Lasange, det här var egentligen beslutet för att vi hade väldigt mycket ost i frysen. Vi är inte miljömedvetna bara genom att använda KRAV mat, vi har också som mål att inte kasta något. Inte bara miljön mår bra av det;-) Plånboken blir lite gladare också. I bakkant här har jag medvetet ställt min matberedare. Den är ca ett halvår och inköpt för att underlätta för mig. När axeln gick sönder upptäckte jag hur mycket man använder den i matlagning. Den här har mixer på toppen så jag använder den väldigt mycket, skivar potatis, river ost och morötter, mixar frukter och vispar grädde.


Helt ovärderligt att ha som hjälpreda! Nu saknas en skärmaskin, det står på önskelista så fort taket är bytt.


Torsdag var det dags för Lax, ser ni Hamburgerbröden??

Det är enda fisken sonen inte äter, just den här gången fick han hemgjorda, grillade hamburgare istället. Andra gånger får han annan fisk.



Fisk är det svåraste som finns tycker vi. Vi köper oftast färsk fisk i fiskbilen, då ser man att t.ex. Torskfilèerna är från stor fisk, men man vet ju ändå inte vad de kastat tillbaks. Köper vi fryst försöker vi ta med miljömärkning och det innebär att vi t.ex. då och då äter Hokkifilé, den är helt ok, vit och fin samt fast i konsistensen. Men jag hade önskat mer information om hur man väljer rätt. (Jag har sett all info som finns men tycker den är otillräcklig)
Jag strävar alltid efter att maten skall vara vacker. Mat som inte är vacker tillfredsställer en inte lika väl som t.ex. den här.
Färgerna är viktiga, det kan lyfta en hel måltid. Till sallader har vi oftast inget annat än lite Rapsolja. Vi köper aldrig Olivolja, inte ens den Kravmärkta! Bor man "granne" med Världens bästa Rapsolje producent vore det oförskämt:-)) Vi behöver inget annat än den. Till våra ofta återkommande kalla såser använder vi KRAV Cremefraichen, och den laktosfria.


Fredag, idag alltså vi skall till Liseberg i dag så inte kommer vi att grilla kyckling;-))) Men det gör vi annars väldigt ofta. Svensk så klart, aldrig billig Dansk.

Tänkte försöka förklara våra val vad gäller mat och vårt miljötänk. Klimathotet verkar vara det enda som "vanligt" folk förstår sig på. Jag skyller på media för detta. Men även om vi är oroade av klimathotet så låter vi maten vara mer miljövänlig än klimatsmart, klimatsmarta är vi också, men då när det gäller annan förbrukning och andra val.

Vi köper kött från GrönaGårdar och Kaprifolkött, här har vi tur!! Det är både närproducerat och KRAV märkt. Men annars så sätter vi KRAV före närproducerat. Om det inte finns som KRAV försöker vi avstå och om inte det går då väljer vi närproducerat.

Vi är nämligen övertygade om att svensk odling och jordbruk också behöver bli miljöcertifierad. När jag köper varar vill jag inte att de skall vara odlade med konstgödsel som krävt massor av energi för att framställa, de får produkterna att växa onaturligt och vi går miste om värdefulla näringsämnen, plus att det sliter på jorden. Dessutom är det besprutat med bekämpningsmedel som tar styggt på den Biologiska mångfalden. Är det djur vi pratar om är det vacciner och antibiotika i förebyggande syfte, enligt vår syn inte så smart.

Detta val innebär alltså att vi t.ex. väljer KRAV äpple i stället för svenska. Det känns inte alltid bra, men väldigt få svenska odlare är miljöcertifierade, det är svårt nästan omöjligt att köpa svenska äpplen utan gift.

Lamm äter vi ofta på restaurang, men tillagar aldrig!!! Det är något jag verkligen vill, men att köpa frusen lammfilé från Nyazeeland lockar inte. Måste få fatt i svenska lamm så skall jag nog lära mig det också.

Avslutar med att säga att det syns på mina bilder vad det är för säsong, hade det varit höst och vinter, ja då hade vi visserligen fortfarande grillat men det hade varit mycket rotsaker och härliga soppor. Miljön och årstiden styr vår matlagning.


Andra fredagbloggare är: Annika, lullun, Petra, Marianne, Cecilia, Millan, Leopardia, Desiree, Barbamorsan,

Säg till om jag missat någons bidrag.


I september är det Petras tur och hon visar redan nu vad hon valt för tema.

"The September themes are as follows:
5th September: A summer memory
12th September: Flags
19th September: A song that you think represents your town / region / country (home / adopted place of living) (use youtube if possible).
26th September: Walls - it could be anything from a beautiful wall, to what you have ON the wall(s), or what does the wall say about you… Maybe a little tricky!?"

Jojo spännande, men nu har man ju lite tid på sig att förbereda det!

15 kommentarer:

Annika sa...

Vilket fint matinlägg så här på avslutningsdagen :-)
Så gott med grillad fisk, och vilka goda sallader sen!!
MUMS!!
Matlagning är ganska roligt, men det är ingen passion för mig.
Nu ska jag göra mig iordning inför en dag i stan!!
Ha en fin helg!!

Fritt ur hjärtat sa...

Annika, för mig är matlagning en passion, jag skapar och exprimenterar, det är bland det roligaste jag vet. Ta de lungt på stan;-)

Anonym sa...

Vilket bra inlägg du har gjort! Jag blir imponerad av att du skriver "vi" :-) Jag vill gärna köpa KRAV-märkt och ekologiskt och närproducerat, men jag får inte alltid min man med mig. (de produkterna är ju oftast dyrare.) Nu ska jag tänka ännu mera på vad vi handlar. Ha en skön sommar!

Fritt ur hjärtat sa...

Nilla, min make är lika aktiv och medveten som jag. Vårt engagemang har ökat med åren, vi böjade redan för 10 år sedan. Om man börjar med varor som kostar samma som konventionella kommer man ganska långt. Det som har störst miljöpåverkan är också viktigt, Kaffe, Bananer, Mjölk. Vi lär oss nya saker hela tiden.

Anonym sa...

Svensk kyckling sa du bra! Men har du lyckats att hitta någon nu för tiden som inte är marinerad!!! Varför gör de detta?
Var finns det?

Anne sa...

Mums, vad gott allting ser ut. Jag blir hungrig! Det märks att matlagning är en passions hos dig, du verkar väldigt duktig och kreativ också. Det märks ni tänker mycket på maten ni köper och är väldigt medvetna. Du kanske borde skriva ner mer mattips? Kalla såser är bara bäst, det kör vi också mycket med. Kanske du har några goda, inspirerande tips på det?

Marianne sa...

Vad gott allt ser ut! Och verkligen smart att ha en veckomatsedel. Jag har försökt det, men här i landet är det inte alltid säkert att de ingredienser man behöver finns i affären, så jag har lagt ner hela matsedelsprojektet. Här får man i stället handla det som finns, och sedan fundera ut vad man ska göra med det. Inte alltid så enkelt.

Krav-märkning finns inte här, men det finns några märken som påstår sig vara "organiska", så det köper vi mest av. Köttet är en sorglig historia i det här landet, det som finns i vanliga butiker är inte hängt - alls - så det är segare än skosulor. Koka oxfilén i tre timmar och det går ändå inte att äta och smakar dessutom inte gott. Så jag åker till en specialbutik och handlar enbart kött importerat från Australien. Trist men sant. Kyckling är det enda undantaget, det är egyptiska kycklingar vi äter. Hur de har levt sitt liv törs jag inte ens tänka på ...

Ha nu en jätteskön helg!

Anonym sa...

Försöker ochså att köpa kravmärkt, kvaliten är ju en helt annan. Tyvärr priset likaså. Jag är en nykomling som är med för 1:a gången

Anonym sa...

intressant att få ta del om resonemanget kring krav och matinköp, jag dividerar alltid med mig själv om detta, då jag älskar vindruvor från sydafrika, men inte riktigt kan få samvetet att låta mig köpa... jaja, nog om detta :) härliga grillbilder var det iallafall!! Mmmmm!

Lullun sa...

Mmmm vad gott och intressant! Även jag försöker vara så medveten som möjligt vid mina inköp. Mycket lokalt (kött och fisk då bara) och en del krav, när det finns. Utbudet är ju deffinitivt begränsat. Men jag försöker. :-) Lustigt med sonen och laxen förresten. det brukar ju snarare vara tvärtom; att lax gillar man, men inte annan fisk. Jag har själv en fisktokig liten kille. Skönt! :-)

Hannele på Hisingen sa...

Mums, läbbigt det där med tomater, dottern äter nästan bara KRAV.

Fritt ur hjärtat sa...

Magnus, Vi köper Kronfågel i någon sorts jättepaket, fileer eller/och klubbor, aldrig i småbitar och aldrig marinerat. Du vet ju vilket mitt "närköp" är;-)

anne, En receptsamling kanske man kan få till, skall fundera på det.

marianne, jag funderade ett tag på att ha "veckans matsedel" i högerlisten. Men så tänkte jag att det kanske var att göra sig duktig ´å det vill jag inte. Själv äter jag allt när jag är utomlands och frågar aldrig:-) Hemma jkan jag kulturen och det är lätt att göra valen, utomlands skulle jag vara hjälplös.

barbamorsan, vad roligt välkommen. DÅ skall jag kila över och kolla.

leopardia, det finns ingen lätt väg, men att göra medvetna val och ta ställning, det går!! Ät du vindruvor, men köp KRAV. Jag har nog glömt att säga att vi lika ofta köper Rättvisemärkt.

lullun, ja, konstigt det där med Laxen och sonen. Har tänkt på dina begränsade valmöjligheter mer än en gång när jag läst dina inlägg. Tycker du är duktig som försöker!!

Hannele, ja det med tomaterna är äckligt!!! Klok dotter du har, önskar att det sprider sig och blir vanligare.

Tack för alla kommentarer, har varit i Göteborg över helgen därför har svaren dröjt. Nu skall jag också kolla bidragen jag missat.

Anna, Fair and True sa...

Oj vilket gediget inlägg! Mitt blir kort och två dagar för sent! :)

Anonym sa...

Läs du på förpackninineragen på Kronfågel så ser du tt även de är marinerade=insprutat vatten

Fritt ur hjärtat sa...

Inte hälften så mycket som i den danska, vi har provat oss fram. Kronfågel står sig bäst i test, krymper minst i pannan. Annars får man köpa färsk och det har vi inte gjort hittills.