söndag 18 december 2011

Fjärde ljuset.

Lagom till tredje advent var huset färdigt för att få fram adventsljusstakar. Inget att vela med tänkte vi och julpyntade helt enkelt huset. Veckan som följer är en vanlig arbetsvecka. Ingen ledighet för julstöket. Verkar som man faller in i det också. Lax, korv, rökt kött och skinka trängs nu på hyllorna i kylskåpet. I frysen ligger fyra vörtbröd från Saltåkvarn, bästa vörtbrödet i världen. Listan med saker att inhandla och tillaga är lång men inte övermäktig. Jansonsfrestelse och äggost tar en av gästerna med sig, tur vi har pensionärer med tid som fixar den tidskrävande maten och tar med, verkligen guld värt.
Något tidskrävande är nog dagens arbetsuppgift också, köttbullarna. Drygt ett kilo ekologisk nötfärs ska beredas, smaksättas på det speciella sätt jag bara gör en gång om året, därefter rullas och stekas. Små ska de vara, riktigt små så man kan ta många.
Efter köttbullsracet är det väl dags att städa köket igen, fy för stekos och fettstänk överallt.
Plötsligt fick jag lust att baka, kanske gör det också när köket är platsen för dagen.
Fram på eftermiddagen när skymningen faller tänder vi väl fjärde ljuset och förundras över att det är fjärde advent och en hel vecka till julafton. Det är tur för något annat hade jag inte hunnit med.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var trevligt att läsa dina "juliga rader".
Själv sitter jag med en kopp té av blandningen "Russian Earl Grey".
Detta drack jag för första gången för ett par år sedan på Taxinge Slott i Sörmland.
Jag rekommenderar o det varmaste både Taxinge Slott som utflyktsmål samt även téet.
God Jul önskar
Lars Norling

Fritt ur hjärtat sa...

Hej Lars, välkommen hit. Besöksmål är alltid uppskattat och vi far omkring mycket, ska lägga ditt slott på minnet. Teet också, då maken är tekännare och uppskattar goda teer.
God Jul och en riktigt god fortsättning tillönskar jag dig.